Dynie

Dynia weliminuje konieczność wstrzykiwania insuliny?

9 lipca 2007, 10:10

Zwykła dynia może pomóc chorym na cukrzycę wyeliminować lub przynajmniej znacząco zmniejszyć dawki wstrzykiwanej insuliny. Dzięki badaniom na szczurach z cukrzycą zaobserwowano, że wyciąg z tego warzywa powoduje regenerację uszkodzonych komórek trzustki, zwiększając liczbę wytwarzających insulinę komórek beta, a więc także stężenie hormonu we krwi.



© Stoichiometrylicencja: Creative Commons

Nadmiar seksu sprzyja rakowi prostaty

26 stycznia 2009, 23:55

O dobroczynnym wpływie seksu na ludzkie zdrowie napisano już tysiące prac. Okazuje się jednak, że wyjątkowo bujne życie erotyczne zwiększa ryzyko raka prostaty.


Staruszka

Starzenie i alzheimera kontroluje wspólny gen

26 lipca 2010, 10:09

Człowiek w pewnym wieku najbardziej chyba obawia się dwóch rzeczy: starzenia oraz alzheimera. Jak sugerują naukowcy z MIT, na obie te przypadłości wpływa ten sam gen. Stwarza to perspektywy znalezienia nowych metod leczenia tej strasznej choroby.


Zażenowany prospołeczny

30 września 2011, 08:39

Osoby, które łatwo wpadają w zakłopotanie, są bardziej hojne i uznawane za godne zaufania (Journal of Personality and Social Psychology).


Dietetyczny tandem na urazy rdzenia

27 czerwca 2012, 11:18

Kwas dokozaheksaenowy (DHA), wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, i kurkumina, składnik przyprawy curry, pomagają zachować zdolność chodzenia po mikrourazach rdzenia kręgowego. Eksperymenty prowadzono na szczurach, które stanowiły model mielopatii szyjnej.


Metabolit cholesterolu napędza wzrost i rozprzestrzenianie raka piersi

29 listopada 2013, 10:48

Jeden z metabolitów cholesterolu, 27-hydroksycholesterol (27-OHC), może napędzać wzrost i rozprzestrzenianie najpowszechniejszych (hormonozależnych) raków piersi. Wg autorów artykułu z pisma Science, oznacza to, że można by im zapobiegać, przyjmując obniżające poziom cholesterolu statyny oraz stosując odpowiednią dietę.


Związki zaburzeń odżywiania z pewnym białkiem bakteryjnym

8 października 2014, 10:20

Badania naukowców z INSERM-u sugerują, że źródłem zaburzeń odżywiania może być białko ClpB, wytwarzane przez pewne bakterie naturalnej mikroflory jelitowej, np. pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Przez podobieństwa w budowie produkowane przeciwko niemu przeciwciała reagują z hormonem sytości melanotropiną.


Wysokie żelazo może zwiększać apetyt

25 sierpnia 2015, 11:06

Podczas badań na myszach naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center wykazali, że wysokie spożycie żelaza, które odpowiada zjadaniu przez ludzi dużych ilości czerwonego mięsa, hamuje leptynę, czyli hormon kontrolujący apetyt.


Wysoki cholesterol sprzyja chorobie zwyrodnieniowej stawów

17 października 2016, 11:28

Wysoki cholesterol może uruchamiać stres oksydacyjny w mitochondriach komórek chrząstki, prowadząc do ich obumierania i ostatecznie - do choroby zwyrodnieniowej stawów.


Formowanie się węgla omal nie zamroziło całej Ziemi

10 października 2017, 10:37

Podczas gdy spalanie węgla jest obecnie odpowiedzialne za globalne ocieplenie, przed 300 milionami lat jego formowanie się omal nie doprowadziło do zamarznięcia Ziemi. Na łamach PNAS ukazały się pierwsze wyniki badań dotyczące tego zjawiska.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy